Historiska pubar värda ett besök

Det finns få saker som är lika mysiga och inbjudande som en riktig historisk pub, speciellt om man befinner sig i Storbritannien eller Irland där traditionen av pubar går långt tillbaka i tiden. Dessa pubar är inte bara platser där man går för att njuta av en pint öl eller ett glas whisky; de är levande museum, fyllda av berättelser, legend och historia. I den här artikeln ska vi ta en titt på några av de mest historiskt betydelsefulla pubarna som definitivt är värda ett besök.

Ye Olde Trip to Jerusalem – Nottingham, England

En av de mest ikoniska historiska pubarna är Ye Olde Trip to Jerusalem i Nottingham, vilken påstås vara Englands äldsta pub, med rötter som sträcker sig tillbaka till 1189. Namnet sägs härstamma från korsfararna som samlades här innan de påbörjade sin långa resa till Jerusalem. Puben är uthuggen direkt i klippan som Nottingham Castle står på, och erbjuder en unik atmosfär som är svår att hitta någon annanstans. Inuti kan besökarna njuta av historiska artefakter, inklusive det så kallade ”pregnant chair”, vilket sägs föra lycka till de som sitter i den. Ye Olde Trip to Jerusalem är inte bara en pub, utan en resa tillbaka i tiden.

The Brazen Head – Dublin, Irland

Irland är känt för sina härliga pubar, men The Brazen Head i Dublin sticker ut bland mängden, eftersom den är känd som Irlands äldsta pub, med historia som går tillbaka till 1198. Puben har bevarat mycket av sin ursprungliga charm med sina låga tak, eldstäder och utsmyckade trämöbler. Genom århundradena har The Brazen Head varit en mötesplats för rebeller, konstnärer och författare – inklusive den berömda James Joyce. Att sitta vid ett bord här är som att dela sällskap med spöken från en långt förfluten tid.

The George Inn – London, England

The George Inn är Londons sista bevarade pub med gallerier, en gång i tiden ett vanligt inslag i England, där resande kunde ta in för natten. Belägen nära London Bridge, det nuvarande värdshuset är återuppbyggt efter en brand och datum tillbaka till 1676. Det är dock känt att det har funnits en tavern på denna plats sedan åtminstone 1542. The George Inn har starka litterära anknytningar, och den var ett känt vattenhål för Charles Dickens, som även nämner det i sin roman ”Lilla Dorrit”. Att vandra genom dess snirkliga rum och korridorer är som att stiga in i en tid då hästar och vagnar stod parkerade utanför.

The Skirrid Mountain Inn – Wales

The Skirrid Mountain Inn, belägen i det pittoreska landskapet i södra Wales, är en av de mest spännande historiska pubarna i Storbritannien, med en historia som sträcker sig över tusen år. Den är känd både för sina angenäma ales och sin påstådda övernaturliga aktivitet, med berättelser om spöken och ovanliga händelser som lockar såväl skeptiker som paranormala entusiaster. Detta är inte förvånande, med tanke på dess mörka historia som domstol och avrättningsplats; det sägs att över 180 människor har hängts från en bjälke i taket. Att besöka The Skirrid Mountain Inn är inte bara en chans att ta del av lokala drycker och maträtter, utan också att utforska de mörkare sidorna av Wales historiska landskap. Att uppleva dessa pubar är att fördjupa sig i de legender och den historia som format Storbritannien och Irland. Varje pub har sin egen unika atmosfär och berättelse att dela med sig av, vilket gör ett besök till något mer än bara en chans att njuta av god mat och dryck. Det är en inbjudan att röra vid historien, att sitta på samma bänkar där generationer före oss suttit, och känna pulsen av det förflutna. Så nästa gång du beger dig ut på resande fot, gör ett stopp vid en eller flera av dessa historiska pubar – det är en upplevelse som du inte kommer att glömma.

Vanliga frågor

Kan jag besöka dessa historiska pubar även om jag inte dricker alkohol?
Ja, absolut! Dessa pubar erbjuder mycket mer än bara alkohol. De är fyllda med historia och charm, och många erbjuder också ett urval av alkoholfria drycker samt mat.

Är barn välkomna i dessa historiska pubar?
Policyn gällande barn varierar mellan olika pubar, men många är barnvänliga, särskilt under dagtid. Det är alltid en bra idé att kolla pubens egen hemsida eller ringa i förväg om du planerar ett besök med barn.

Behöver jag boka i förväg?
För vissa av de mer populära pubarna kan det vara en god idé att boka bord, särskilt om du planerar att äta där eller besöka under helgen. Dock är det ofta möjligt att bara strosa in för en drink utan förbokning.

Finns det några särskilda evenemang eller turer kopplade till dessa pubar?
Ja, många av dessa historiska pubar anordnar särskilda evenemang, som till exempel historiska rundvandringar, spökture, ölprovningssessioner och mycket mer. Det är en bra idé att kolla pubens officiella webbplats eller sociala medier för den senaste informationen kring evenemang.

Hur hittar jag dessa historiska pubar?
Alla dessa pubar är belägna inom räckhåll från större städer och är relativt enkla att hitta. Det bästa sättet är att använda en karta på din smartphone eller fråga lokalbefolkningen. De är ofta kända landmärken i sina respektive områden.

Är det dyrt att besöka historiska pubar?
Priserna varierar, men generellt sett är priserna på dryck och mat i linje med andra pubar i området. Man betalar i större grad för upplevelsen och atmosfären än för något premiumpris på produkterna.